onsdag den 9. november 2011

Himmelske julesmåkager

Det er flere år siden, jeg sidst bagte småkager til jul (ja - i det hele taget!) men NU skulle det altså være. Så i formiddag har jeg fået klaret den første portion.

Opskriften fandt jeg i Camilla Plums lækre bog JUL, som jeg kun kan anbefale... både opskriften OG bogen!

[ Mine småkager til venstre og Camilla Plums bog til højre ]

Opskrift (til ca. 45 småkager / 3 bageplader)

Ingredienser:
140 gr rørsukker
2 tsk. revet citronskal (øko)
225 gr smør
200 gr hvedemel
100 gr grahamsmel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
6-7 spsk. koldt vand
kanelsukker

Fremgangsmåde [MED røremaskine]:
Med røremaskine pisker man sukker, citronskal, vand og smør til det er hvidt, let og cremet.
Vend hvedemel, grahamsmel, bagepulver og salt sammen og drys det over den sammenpiskede masse.
Pisk videre til det er en blød, luftig dej. Kom dejen i en sprøjtepose (el. plastikpose, hvor man har klippet et hjørne af) og sprøjt små flade klatter (ca. 4-5 cm) ud på bagepapir. De flyder ud, så der skal være god plads imellem.
Drys kanelsukker (blanding af sukker og stødt kanel) over kagerne og bag i ovnen på midterste rille ved 180°C til de er lysebrune (ca. 15-20 min.). Læg de bagte småkager på en rist og lad dem køle af. Hvis ikke de er super sprøde, når de er afkølet, så giv dem et par minutter extra i ovnen.

Fremgangsmåde [UDEN røremaskine]:
Har man ikke en røremaskine, så kan dejen æltes med hænderne på bordet som en mørdej. Den skal ikke æltes blot samles. Rul dejen til en tyk pølse, læg den i køleskabet til den er hård. Skær den i 2 mm tykke skiver, der drysses og bages som ovenfor.

* * *
Småkagerne er en lidt "sundere" udgave af jødekager (skulle man mene), da der tilsat grahamsmel. Men der er jo stadigvæk ri-iiigeligt smør i!

Dixie og jeg har prøvesmagt en enkelt småkage (el. to... Shyyy!) og de er 100% godkendt!

Sidste år til min fødselsdag, forærede Flemming (min søde mand) mig en lækker Ferrari-rød Kitchen Aid. Den bliver jævnligt brugt til piskede æggehvider, flødeskum, muffinsdej etc., men det var første gang, den var i sving til denne slags dej, og det gjorde arbejdet legende let!

Nu vil jage tage min cykel og køre i skoven (1 km herfra) for at se, om jeg kan være så heldig at finde noget mos og nogle lærkegrene [allerede afskårne grene selvfølgelig!]. Så... joh... det skrider da lidt fremad med forberedelserne...!

* * * * * * * * * * *
Smil fra Lisbet
* * * * * * * * * * *

14 kommentarer:

 1. Mmmmm....nice. Bor i Greve. Tror godt de kan klare posten :-)

  SvarSlet
 2. skarntyden.blogspot.com9. november 2011 kl. 14.43

  Det lyder til at være en god opskrift med grahamsmel. Både sødt, surt, bittert og salt samt lidt umami i for af kanel. Ikke dårligt.
  Julehilsen Hanne

  SvarSlet
 3. Uhm... de ser bare gode ud.
  Ærgerligt for jeg var lige ved at købe bogen, sidst jeg var i Bilka...
  Men Tak for opskriften, den skal helt sikkert prøves.

  Knus Susi

  SvarSlet
 4. *HAHA* Pakket ind enkeltvis med en god gang bobleplast skulle det nok ku' lade sig gøre. Me-eeen... hvis du kigger forbi, når jeg holder ÅBENT HUS i lagershoppen, så ku' det jo være, du fik lov til at smage en enkelt... (er normalt IKKE fedtet, men de skal jo bruges til fotoshoot! ;-))

  SvarSlet
 5. Det var til dels p.g.a. grahamsmelet, jeg valgte lige dén opskrift. Og kombien mellem den syrlige citronskal, saltet og sukkeret, det er SÅ godt! :-)

  SvarSlet
 6. De ER gode! Faktisk meget bedre end de ser ud til. :-) Hvis du prøver opskriften, så gi' gerne et praj - for så vil jeg være spændt på, om du synes, de er lige så gode som jeg.
  Und dig selv bogen, Susi, for den er SÅ lækker! (Det er alle Madam Plums bøger jo!) Det er bl.a. også derfra jeg på et tidspunkt fik opskriften på ristede nødder (som jeg har skrevet om i et tidligere indlæg). *KNUS*

  SvarSlet
 7. Nååhh..det var de lækre kager du skrev om. De ser godt nok lækre ud, og sjovt nok stod jeg i Bilka i dag og overvejede om jeg skulle investere i denne bog ;-))

  Nu kalder det kolde bord...god fornøjelse med de lækre småkager MUMS! En dejlig aften til jer 4 ;-)) KNUS

  SvarSlet
 8. Hej Susi. Jeg var også lige ved at købe den i dag. Den koster jo under kr. 100,-, så det er jo en super pris KNUS

  SvarSlet
 9. HA HA...den var go' Bettina ;-D

  SvarSlet
 10. Det var det nemli'! ;-)
  Køb den! Til Bilka-prisen er det jo et fund, da normalprisen er 299,- kr. *KNUS*

  SvarSlet
 11. Dine småkager ser skønne ud. Lisbet! Jeg har også Camillas Plums 'Jul', og den er til stor inspiration. Fandt den på et loppemarked for 10 kroner - man har jo lov til at være heldig. At bage småkager gør jeg desværre alt, alt for sjældent.
  *Klem* og en dejlig dag til dig!

  SvarSlet
 12. WAUW! Sikken et skønt loppefund! :-) (Jeg fik bogen i julegave sidste år.) Det er også mange år siden, jeg har bagt småkager. Det er jo ganske nemt, og disse her er simpelthen SÅ gode, så måske du ku' tænke dig at prøve opskriften? (Du har den jo i bogen ;-)) *KNUS* og dejlig dag til dig

  SvarSlet
 13. Det ser lækkert ud. Håber du får en masse besøg - og at du ikke blev taget for "rov" i skoven. Det gjorde jeg forleden... Lidt pinligt ;-) kh Tina

  SvarSlet
 14. Småkagerne er super lækre. Prøv dem. :-)

  Der var opsat et skilt ved indgangen til skoven, med "Jagt i skoven i dag", så jeg måtte vende om.

  Ups - hvad blev du snuppet for? Det er jo ikke forbudt at samle kogler etc. samt tage grene fra fældede træer etc. (med mindre skoven er privat, og de har deres egne regler... Det har de i Ledreborg skovene, hvor de er ret strikse... Hmmm ;-))

  Kh, Lisbet

  SvarSlet

Læg gerne en hilsen, hvis du kommer forbi.