tirsdag den 8. februar 2011

Italienske boller m/durum og spelt


Ingredienser:

6 dl. koldt vand fra hanen
1/2 pk. frisk gær (ikke tørgær)
1½ tsk. groft salt
3 spsk. sukker
3 spsk. olivenolie
250 gr. durummel
250 gr. fuldkorns speltmel
Hvedemel 

Olivenolie til pensling
Blå birkes, friskrevet parmesan, frisk rosmarin, tørret oregano,græskarkerner, sesamfrø etc.

Fremgangsmåde:

Hæld koldt vand i en stor skål

Smuldr gæren i vandet og rør det ud

Tilsæt sukker, salt og olivenolie

Hæld durum- og fuldkorns speltmel i vandblandingen og rør med en stor grydeske

Tilsæt så meget hvedemel at konsistensen bliver som en lidt fast risengrød (IKKE tyk og ikke flydende). Dejen skal KUN røres med ske (ikke æltes!)

Dæk skålen med et rent klæde (f.eks. viskestykke) og lad det hæve i 2 timer på køkkenbordet

Tænd ovnen: 230°C

Beklæd 2 bageplader med bagepapir

Sæt dejen med 2 spiseskeer på bagepapiret 6-8 boller på hver plade. Bollerne må gerne blive ujævne i faconen.

Pensl hele bollens overflade med olivenolie

Drys med blå birkes, tørrede krydderurter, friskrevet parmesan - eller hvad du har lyst til...

Sæt én bageplade i ovnen ad gangen og lad bollerne bage i ca. 25 minutter til de er flotte gyldne (og sprøde)

Sæt de bagte boller til afkøling på en bagerist

TIPS!
  • Man kan med fordel røre dejen om aftenen og sætte den i køleskab natten over. Så er der frisk, hjemmelavet morgenbrød el. boller til madpakkerne! 
  • Speltmelet kan erstattes med 250g durummel
  • Smag på dejen inden hævning. Måske vil du tilsætte mere salt/sukker.
  • Tilsæt små ostetern, f.eks. comté el. gruyere (fast/tør ost)
Velbekomme!

PS. For god ordens skyld, så er opskriften min egen! Jeg har selv "bagt mig frem" til den i årenes løb! 


1 kommentar:

Læg gerne en hilsen, hvis du kommer forbi.