Lækre lokke klejner
.
.
Ingredienser:
3 hele æg
125 gr. sukker
125 gr. blødt smør
1/2 tsk. stødt kardemomme
Revet skal af 1 citron
2 spsk. piskefløde
500 gr. hvedemel
1 ltr. rapsolie
Sådan gør du:
Rør sukker, smør, æg, kardemomme og citronskal
til en sammenhængende masse.
Tilsæt fløde og mel og rør dejen, så den bliver glat og jævn.
Sæt dejen i køleskabet i et par timer.
Rul dejen tyndt ud (ca. 3 mm) på bordet strøet med mel.
Skær dejen med en klejnespore i "harlekintern".
Skær en ridse i midten af hver klejne
(i retningen: spids > spids).
Tag dem af bordet én ad gangen og vrid dem ved at
trække den ene spids gennem rillen,
så der opstår en "krølle".
trække den ene spids gennem rillen,
så der opstår en "krølle".
Læg de formede klejner på kolde tallerkner
og sæt dem i køleskabet til de skal "koges".
og sæt dem i køleskabet til de skal "koges".
Varm rapsolien i en stor gryde.
Mærk efter med spidsen af en tændstik (ikke svovlet!),
om olien er varm.
Syder det omkring spidsen er olien klar.
Læg forsigtigt klejnerne i olien én ad gangen med en hulske.
Bag ca. 5 klejner ad gangen, så er det til at styre,
og olien bliver ikke afkølet.
Når klejnerne er gyldne tages de op
og lægges på et fad med fedtsugende papir
(køkkenrulle og gerne i flere lag!)
Gentages til dejen er opbrugt!
Når klejnerne er HELT(!) afkølede lægges de i tætsluttende
dåser evt. foret med pergamentpapir.
Inspiration til mine lokkeklejner er hentet fra
Camilla Plum's skønne bog "JUL".
* * * * *
Engang i 1970'erne var der i City 2 (i Høje Taastrup)
en levende julekalender,
som blev spillet på den store scene på Torvet,
og de medvirkende var populære skuespillere.
Julekalenderen var et kæmpe hit, og jeg var forbi flere gange sammen med mine forældre for at kigge med!
I julekalenderen indgik der en KÆMPE KLEJNE,
som blev kaldt "Lokke Klejne", og lige siden
har klejner ikke heddet andet min far og mig imellem!
Deraf navnet!
Er der mon nogle her i Blogland,
som også har set og mindes den pågældende julekalender?
~ Velbekomme og glædelig 6. December ~
Mærk efter med spidsen af en tændstik (ikke svovlet!),
om olien er varm.
Syder det omkring spidsen er olien klar.
Læg forsigtigt klejnerne i olien én ad gangen med en hulske.
Bag ca. 5 klejner ad gangen, så er det til at styre,
og olien bliver ikke afkølet.
Når klejnerne er gyldne tages de op
og lægges på et fad med fedtsugende papir
(køkkenrulle og gerne i flere lag!)
Gentages til dejen er opbrugt!
Når klejnerne er HELT(!) afkølede lægges de i tætsluttende
dåser evt. foret med pergamentpapir.
Inspiration til mine lokkeklejner er hentet fra
Camilla Plum's skønne bog "JUL".
* * * * *
Engang i 1970'erne var der i City 2 (i Høje Taastrup)
en levende julekalender,
som blev spillet på den store scene på Torvet,
og de medvirkende var populære skuespillere.
Julekalenderen var et kæmpe hit, og jeg var forbi flere gange sammen med mine forældre for at kigge med!
I julekalenderen indgik der en KÆMPE KLEJNE,
som blev kaldt "Lokke Klejne", og lige siden
har klejner ikke heddet andet min far og mig imellem!
Deraf navnet!
Er der mon nogle her i Blogland,
som også har set og mindes den pågældende julekalender?
~ Velbekomme og glædelig 6. December ~
* * * * * * * * * * *
SMIL fra Lisbet
* * * * * * * * * * *
Jeg synes ikke, jeg kan huske den julekalender, men ordet Lokke Klejne giver god mening :-) Klejner smager skønt - det eneste problem er, at det er svært at stoppe, når man først er begyndt at spise af dem.
SvarSletGlædelig 6. december, Lisbet, *klem*!
Klejner hører julen til.
SvarSletTak for din opskrift.
Det er jo også mange år siden... Ca. 1975. Ja, klejner er lækre, og smager af mere. ;-)
SvarSletGlædelig 6. December og *knus*
Det gør de nemlig. Hjemmebagte el. ej. :-)
SvarSletVelbekomme.
det høre helt sikkert julen til, jeg må snart prøve at lave mine egne. og det lyder jo ikke så svært.
SvarSletDet er faktisk SÅ nemt, Sara. Og det vil du også finde ud af, når du prøver det. :-)
SvarSletIkke umiddelbart - men lækre ser de ud - og smager garanterer som himmerige
SvarSlet